Praha

 

Kraj: Středočeský 

 

Okres: Příbram

 

GPS souřadnice: 49.6593392N, 13.8189972E

 

Vrchol Praha naleznete zde: https://mapy.cz/s/labeholah

Není Praha jako Praha. Dnes Vám štěknu o Praze, kterou mám tak rád. Vlastně mám rád obě Prahy. Jen jednu mám blíž. A dostat se na ní, to chce dostatek sil.

Tlapkal jsem měkoučkou lesní cestou. Co chvilku jsem se vyhnul louži, abych o mrňousek dál prubnul jinou, zda má stále dostatek bahýnka. Prohlížel jsem si okolní mladé stromky a těšil se, až dorazím na místo, které rozhodně nedělá svému známějšímu jmenovci ostudu.

Prahu, jednu z brdských osmistovek, jsem měl kousek před famfrňákem. To jsem poznal hned, co očadla ztratila z dohledu cestu a mezi stromy, které ohýbají větve až k zemi, zmerčila místo cesty super bájo louži. Nepamatuji si, že by tato louže někdy na místě nebyla. Podle vyšlapaných pěšinek kolem si troufám štěknout, že už tu je opravdu hodně dlouho.

Protáhl jsem se po pěšince mezi mladými stromky. Přímo před sebou, za asfaltovou cestou, jsem zmerčil meteoradar. Stál jsem na místě, které je vidět z širokého dalekého okolí, ale z místa, kde jsem stál, je vidět pouze meteoradar. O mrňousek dál je sice protěžený pás kdysi vysokých stromů, ale zde už se hlásí o slovo mladé stromky a do dálky tak vidět není.

Když jsem měl meteoradar prohlédnutý, rozloučil jsem se s místním hlídačem a vydal se dále kupředu. U kovového stojanu jsem zabočil po úzké lesní cestě doprava a svištěl mezi stromky kupředu.

Všude, kam očadlo dohlédlo, rostlo borůvčí.  Občas uprostřed borůvčí rostla mladá borovička, která se za pár let přihlásí o slovo. Pěšinka se klikatila krásnou přírodou a než jsem se nadál, opět jsem byl mezi stromky a pokračoval stále kupředu.

Borůvčí, které ještě před chvilkou tvořilo koberec, zde doplňovaly mladé stromky. Pěšinka se i nadále klikatila kupředu a než jsem se nadál, stál jsem pod vysokým modřínem s tajemnou cedulkou. Až člobrdice mi prozradila, že na cedulce je napsáno Praha a výška, jak vysoký vrchol je.

Jen co jsem se otočil, uviděl jsem pozemní označení vrcholu. Nejen triangulační bod jej označuje. Na zemi je i značící kámen a vedle něj vyrostla kamenná pyramida. Když jsem na Prahu stoupal prvně, první, co jsem objevil, byla právě tato pyramida. Tehdy jí kryly ještě malé stromky. Dnes je tomu jinak. Stromky se pomalu začínají hlásit o slovo a pěšinka vás zavede jako první k cedulce na stromě.

Pevně věřím, že cedulku ani vrchol neminete. Pěšinka totiž vede stále dál. Za Prahou se klikatí borůvčím, které stráží vysoké stromy. Kam pěšinka vede, to jsem ještě neprubnul. Ale třeba jednou. Kdo ví, kam mne tlapky zanesou.

 

Tip na ubytování

 

Až se v mých stopách kamarádi vydáte a budete hledat ubytování, vřele vám doporučím hotel Pod Kokšínem. Hotel se nachází na samotném okraji CHKO Brdy, odkud je to jen co by pro kostičku dosvištěl do pohádkové přírody.